0

Tak dinafikan penahanan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng semalam menjadi tumpuan seluruh rakyat Malaysia... Penahanan Guan Eng ini dipecayai kerana berlaku salah laku dalam pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang.

Ekoran penahanan Guan Eng itu... Ramai yang menyakini bahawa Guan Eng terbukti melakukan kesalahan sebagai Ketua Menteri.... Manakala, bagi penyokong Pakatan Harapan, mereka mendakwa penahanan Guan Eng ini bermotifkan politik.

Bila ramai menyakini bahawa Guan Eng terbukti melakukan salah laku.... Sudah pasti keputusan akhir, Guan Eng akan diheret ke penjara sepertimana yang berlaku terhadap pemimpin-pemimpin yang melakukan kesalahan.

Kalau Guan Eng akan diheret ke penjara... Ini bermakna, segala jawatan yang disandang oleh Guan Eng selaku Ketua Menteri dan wakil rakyat secara automatiknya akan diputuskan... Jawatan tersebut secara automatik dikosongkan.

Bila jawatan yang disandang Guan Eng terpaksa dikosongkan, Andy jadi tertanya siapa bakal menggantikan kedudukan Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang?? Adakah Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd Rashid Hasnon?? Ataua pemimpin dari DAP yang akan menggalas tugas yang dipikul Guan sejak 2008 ini??

Kalau ikutkan Andy... Yang palik layak menggantikan Guan Eng sekiranya Guan Eng diheret ke jeriji besi adalah Rashid Hasnon.... Tapi, adakah DAP akan membenarkan atau memberi jalan kepada Rashid Hasnon untuk mengganti kedudukan Guan Eng??

Setahu Andy... DAP ni susah nak bagi parti lain duduk diatas daripada mereka... Tambahan pula, DAP lebih banyak menang kerusi di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu... Memang dorang mahu laa kerusi paling atas tu.

Kalau DAP tetap nakkan pemimpin dari parti cina kiasu tu yang menggantikan Guan Eng... Korang rasa siapa yang paling layak?? Adun Tanjung Bunga Teh Yee Cheu atau Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang Prof Dr Ramasamy yang baru-baru ini mencetuskan api perkauman??

Duk nampak Ramasamy yang nak menggantikan Guan Eng ni... Kalau Ramasamy dipilih untuk menggantikan Guan Eng... Memang bertambah masaklah umat Islam kat Pulau Pinang tu... Hahaha.-AndyBolat/Utaranews.com-

Post a Comment

 
Top