1Ramai betul nampaknya artis tempatan yang dah buat orang Sabah mengamuk.. Sebelum ini, ada beberapa kenyataan Liyana Jasmay tentang orang Sabah buatkan pelakon itu dihentam teruk oleh penduduk Sabah..

Kali ini, perkara yang hampir sama turut berlaku pada pelakon Awal Ashaari.. Tindakan Awal kerana memuatnaik status untuk mempromosikan baju raya kerjasama dengan Jakel bakal berlangsung di negeri berkenaan dah buatkan penduduk Sabah berang..

Status yang di muatnaik Awal ada menggunakan perkataan ‘bah’ yang merupakan dialek orang Sabah.. Tapi, dialek ‘bah’ yang digunakan Awal untuk setiap penghujung ayat dah buatkan beberapa pihak terasa hati..

Kalau sebut orang Sabah, memang selalu fikir penduduk Sabah akan guna perkataan ‘bah’.. Tak sangka dialek ‘bah’ yang digunakan Awal mencetuskan marah penduduk itu.. Sedar bahawa dirinya dah buatkan penduduk Sabah marah..

Awal rasa perkara itu tak perlu untuk dipanjangkan, sebab benda itu bukan sesuatu yang sengaja di lakukan oleh Awal.. Bukan buat promosi di Sabah saja Awal akan guna dialek Sabah.. Kalau buat promosi di Terengganu pun Awal akan berusaha untuk guna dialek Terengganu..

Sebelum ini Awal pernah bercakap bahasa Terengganu, tak pernah pula timbul isu menyindir penduduk Terengganu.. Tak sangka penduduk Sabah terlalu sensitif soal budaya dan bahasa dorang.. MissA/UtaraNews.com

Post a Comment

  1. rasa lain dengan setaip ayat yang hujungnya di tambah dgn 'ba'...rasa ta sedap pula di dengar...rasa mcm tidak pandai sangat berbahasa...lepas tu trasa di perli...bila bcakap dgn org yg mcm tu sya sendiri pun rimas..penggunaan 'bah' tu ada tempat2..tak boleh parking suka hati..kena saman...

    ReplyDelete

 
Top