Kedaulatan undang-undang, kata Datuk Seri Najib Razak, harus dilaksanakan sama rata kepada semua, termasuk keatas Perdana Menteri Tun Dr...

Mahathir juga mengaku terima hadiah 30 ekor kuda dari kawan.. - DS Najib


Kedaulatan undang-undang, kata Datuk Seri Najib Razak, harus dilaksanakan sama rata kepada semua, termasuk keatas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam satu wawancara eksklusif bersama portal Malay Mail, DS Najib berkata, Dr Mahathir juga perlu merenung diri sendiri terlebih dahulu sebelum menyalahkan pihak lain, memandangkan beliau juga secara terbuka mengaku menerima hadiah daripada rakan-rakan.

"Apa pun, ia perlu adil. Peraturan undang-undang perlu diterapkan dengan cara yang sangat adil, dan ia harus dilihat adil untuk semua orang. Semua orang mesti mematuhi undang-undang.

"Maksud saya, jika anda telah menerima 30 kuda dari rakan-rakan anda, itu juga harus diambil kira, kerana dia telah mengaku secara terbuka bahawa kuda itu diberikan oleh kawan-kawannya.

"Dia telah menerima hadiah berharga daripada rakan-rakannya dan telah mengakuinya secara terbuka," kata Najib.

Najib merujuk kepada kenyataan Dr Mahathir kepada CNN Indonesia dua tahun yang lalu, di mana Dr Mahathir telah mengatakan bahawa sebahagian daripada hampir 40 ekor kuda yang dimilikinya adalah hadiah yang diberikan kepadanya.

Dr Mahathir, sejak memegang jawatan Perdana Menteri berkata, bahawa siasatan ke siasatan 1MDB dan peranan Najib di dalamnya mesti tertakluk kepada "kedaulatan undang-undang" dan proses yang sewajarnya.

Setakat ini, pihak Polis telah merampas banyak barangan yang berupa hadiah dari rakan-rakan Najib ketika menjadi Perdana Menteri di beberapa kediaman beliau. Menariknya, barangan tersebut bukanlah ada kaitan dengan siasatan 1MDB.Dalam temu bual itu juga, Najib mempersoalkan status Lim Guan Eng yang dinamakan sebagai Menteri Kewangan, memandangkan setiausaha agung DAP itu masih dalam perbicaraan kerana rasuah.

Pakatan Harapan, kata Najib, bersalah kerana mengamalkan sikap pilih kasih apabila tidak berlaku adil didalam menilai integriti ahli-ahlinya sendiri.

"Ini bertentangan dengan apa yang mereka katakan. Mereka mengamalkan sikap pilih kasih. Ketika datang kepada orang-orang mereka sendiri, ia adalah sesuatu yang lain, dan ketika datang kepada para pemimpin BN, itu sesuatu yang lain.

"Apapun ialah berkenaan prinsip kedaulatan undang-undang. Dia tidak bersalah sehingga terbukti, jadi dia tidak bersalah kerana dia didakwa.

" Tetapi walaupun dia tidak bersalah, kebanyakan rakyat pasti tidak fikir ia sesuai untuk seorang lelaki yang telah dikenakan tuduhan rasuah untuk dilantik sebagai menteri kewangan, sehingga dia membersihkan namanya.

"Saya tidak mengatakan dia bersalah, tetapi bersihkan nama anda dahulu," kata Najib.