Jika Menteri kerajaan terdahulu mengatakan sebegini, pastinya akan dikecam habis-habisan oleh netizen di seluruh negara. Tetapi itulah ha...

Menteri PH dakwa mungkin peniaga sabotaj harga barang


Jika Menteri kerajaan terdahulu mengatakan sebegini, pastinya akan dikecam habis-habisan oleh netizen di seluruh negara. Tetapi itulah hakikat yang sebenar apabila Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub juga berpendapat serupa tentang kenaikan harga barang.

Menteri berkenaan didalam satu kenyataan kepada media, tidak menolak kemungkinan berlaku unsur sabotaj di pihak peniaga yang sengaja mengenakan harga tinggi berbanding harga pasaran bagi barang keperluan pada Ramadan dan menjelang Aidilfitri ini.

Beliau juga bercadang untuk melaksanakan satu kajian bagi melihat semula isu harga barang keperluan yang meningkat pada musim perayaan ini.

"Saya rasa apa yang perlu dibuat (ialah) kajian (kerana) bimbang ada berlaku sabotaj, kerana bagaimana saya difahamkan contohnya FAMA memberi cadangan harga daging tempatan antara RM30 hingga RM33 sekilogram, tetapi ada peniaga yang menjual antara RM36 hingga RM40 sekilogram.

"Mereka ini ada yang mengambil kesempatan, ...ini yang kita perlu lihat, ..bimbang ada kumpulan yang buat sabotaj terhadap isu barang ini termasuk harga ikan juga," katanya pada sidang media di Pejabat Menteri Besar Johor di Kota Iskandar di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas isu 99 barang keperluan yang harganya dilaporkan meningkat naik termasuk ayam, ikan dan sayur-sayuran.

Salahuddin berkata, isu berhubung harga barang itu sudah pasti antara yang akan dibincangkan di peringkat Kabinet, Rabu ini walaupun menteri bagi hal kepenggunaan belum dilantik.

"Perdana Menteri belum melantik menteri kepenggunaan lagi, tetapi Rabu ini sudah pasti isu ini akan dibincangkan di peringkat Kabinet.."

"Sekiranya sudah ada menteri, maka tanggung jawab itu akan dipikul oleh menteri terbabit, tetapi sekiranya PM ingin tugaskan Menteri Kabinet yang lain dahulu ambil tanggung jawab ini, kita tunggu arahan Kabinet bagaimana," ujar beliau. - UN