Timbalan Perdana Menteri dan Presiden Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menggesa komuniti Orang Asli untu...

Wan Azizah rayu orang asli undi PH dan lupakan BN.


Timbalan Perdana Menteri dan Presiden Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menggesa komuniti Orang Asli untuk mengundi PH dalam pilihan raya kecil Cameron Highlands pada hari Sabtu untuk memperbaiki nasib penduduk pribumi.

Beliau berkata undi yang mereka berikan kepada Barisan Nasional (BN) dalam tempoh 60 tahun yang lalu tidak diterjemahkan kepada perubahan yang lebih baik untuk komuniti mereka.

Dr Wan Azizah berkata jika Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, pemimpin BN pada satu masa, boleh menyertai PH, tidak ada yang salah bagi Orang Asli untuk menyatakan sokongan mereka kepada kerajaan baru.

"Kami mahukan sokongan. Saya datang ke sini untuk mendapatkan sokongan. Berikan sokongan anda kepada kami dan calon PH.

"Saya tahu Orang Asli di sini mempunyai masalah yang berkaitan dengan hak adat asli dan 'tok batin' (ketua) mempunyai banyak kuasa. Oleh itu, kita boleh mempertimbangkan cara untuk meningkatkan penyertaan Orang Asli dalam pembangunan, "katanya.

Dr Wan Azizah membuat rayuan itu di hadapan kira-kira 100 Orang Asli semasa lawatan ke bilik operasi PH di Dusun Pak Senam, dekat sini.

Turut hadir ialah Pengerusi PKR Pahang Fuziah Salleh dan Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon.

Dr Wan Azizah turut menghadiri tiga program sosial di kawasan Dewan Undangan Negeri Jelai, yang terletak di kawasan Parlimen Cameron Highlands, sebelum menuju ke Tanah Rata.