Pelabur Jepun kini yakin dapat kembali melabur di Malaysia di tengah-tengah ekonomi negara yang semakin kukuh, kata Menteri Kewangan Lim ...

Lim Guan Eng berjaya hapuskan ketakutan pelabur Jepun terhadap 1MDB


Pelabur Jepun kini yakin dapat kembali melabur di Malaysia di tengah-tengah ekonomi negara yang semakin kukuh, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Beliau berkata keyakinan mereka berdasarkan kepada pengendalian skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

"Saya baru sahaja pulang dari Jepun di mana saya bertemu pelabur, dan mereka berkata mereka yakin tentang ekonomi Malaysia dan mahu kembali (melabur) di Malaysia. Mereka sebelum ini takut datang kerana mereka bimbang tentang skandal 1MDB.

"Tetapi selepas melihat tindakan yang diambil terhadap skandal 1MDB, mereka kini mahu kembali ke Malaysia," katanya kepada media.

Lim berkata Malaysia juga berharap dapat menarik pelabur dari negara lain termasuk China.

Beliau berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia dijangka meningkat tahun ini berdasarkan kenaikan 3.1 peratus dalam Indeks Pengeluaran Perindustrian pada tahun 2018 berbanding tahun sebelumnya.

"Ini adalah penunjuk yang menggalakkan. Ini berikutan pengumuman bahawa eksport tahun ini telah mencatatkan rekod selepas hutang negara mencecah hampir RM1 trilion, sementara pada masa yang sama lebihan dagangan telah meningkat 22 peratus daripada RM98 bilion kepada RM120 bilion.

"Kadar inflasi juga paling rendah dalam sembilan tahun pada hanya satu peratus, semuanya adalah penunjuk yang baik, dan kami yakin tahun ini pertumbuhan akan lebih baik," katanya.

Sementara itu, mengulas amaran Tabung Kewangan Antarabangsa bagi kerajaan untuk menyiapkan kemungkinan ribut ekonomi, beliau berkata Malaysia adalah salah satu negara yang akan mendapat faedah dalam jangka pendek dari perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.

"Dalam jangka masa pendek kita akan mendapat manfaat, tetapi dalam jangka masa panjang, tentunya akan berbeza. Jadi kita berharap ini dapat diselesaikan tidak lama lagi, tetapi dalam jangka pendek, Malaysia masih akan mendapat faedah.

"Kita perlu bersedia menghadapi sebarang ribut ekonomi, tetapi pada masa yang sama kita harus memahami peluang yang ada," katanya.