Pengurus Besar Penang Hill Corporation (PHC), Cheok Lay Leng, hari ini mengumumkan bahawa harga tiket kereta api ke stesen bukit peningga...

Ringgit lemah antara punca kenaikan harga tiket keretapi Bukit Bendera


Pengurus Besar Penang Hill Corporation (PHC), Cheok Lay Leng, hari ini mengumumkan bahawa harga tiket kereta api ke stesen bukit peninggalan penjajah yang tertua di negara ini akan dinaikkan dari RM1 hingga RM6 bermula 1 April 2019.

"Harga tiket sehala adalah untuk pemegang MyKad dan pasangan mereka, pemegang MyKid dan warga asing yang bekerja di Penang Hill.

"Harga untuk pas bulanan ialah (RM40), pelancong asing (RM15 satu arah) dan promosi untuk waktu matahari terbit / terbenam (RM3.50 satu arah), tetap sama tanpa sebarang kenaikan.

"Tiket bagi waktu matahari terbit / tenggelam adalah untuk 6.30 pagi-8 pagi dan 7.30 malam-9.45 malam, manakala bagi orang kurang upaya (OKU) pula ianya adalah percuma," katanya pada sidang akhbar yang dihadiri oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Cheok berkata, antara sebab peningkatan harga baru tersebut adalah kerana kos pengendalian dan penyelenggaraan kereta api yang lebih tinggi (sebahagiannya sebahagian besarnya dari Eropah, penyelenggaran dua kali setahun), kemudahan awam dan peningkatan infrastruktur serta ringgit lemah dan inflasi.

"Kali terakhir tambang bagi pemegang MyKad dewasa meningkat pada 2015, iaitu dari RM4 kepada RM5," kata Cheok.

Beliau berkata kira-kira dua juta orang melawat Penang Hill setiap tahun dan menggunakan perkhidmatan keretapi bukit terbabit, jip dan laluan mendaki.