"Sewaktu kerajaan di bawah pemerintahan UMNO dan Barisan Nasional (BN), merekalah yang ‘melingkupkan’ hak-hak Melayu," itu kata...

Umno dan BN yang lingkupkan hak-hak melayu di Malaysia, bukan DAP.


"Sewaktu kerajaan di bawah pemerintahan UMNO dan Barisan Nasional (BN), merekalah yang ‘melingkupkan’ hak-hak Melayu," itu kata Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu ketika ditanya mengenai agenda Perpaduan Ummah yang diuar-uarkan melalui kerjasama PAS dan UMNO.

Mohamad yang juga Menteri Pertahanan menjelaskan, kerjasama PAS dan UMNO hanyalah demi kelangsungan politik kedua-dua parti itu semata-mata dan hanya itu sahaja isu yang mampu PAS dan UMNO mainkan untuk mengaburi orang melayu di Malaysia.

"Mereka nak survive.. itu saja isu yang mereka boleh mainkan. Isu perkauman nak jaga Melayu. Selama ini pun yang melingkupkan hak-hak Melayu bukan orang kaum lain pun. Yang jaga Tabung Haji semua Melayu, yang jaga Felda semua Melayu, yang jaga Mara semua Melayu. Menteri-menteri besar semua Melayu, kecuali satu ja Penang.

"Jadi kalau hilang hak-hak Melayu tu, bukan ada orang-orang ini yang saya sebut tadi. Tabung Haji berapa orang lembaga pengarah orang DAP, MARA lembaga pengarahnya berapa orang... MCA pun takdak, bukan takat DAP… semua Melayu,” katanya menerusi program Bicara Minda oleh Sinar.

Ketika disoal mengenai tuduhan pelbagai pihak bahawa kerajaan Pakatan Harapan dikuasai parti DAP, Mohamad berkata, itu merupakan propaganda yang paling mudah dilontarkan pihak pembangkang.

"Itu sahaja alasan paling mudah, yang kita ini ditunggangi oleh DAP. Bagi mereka Cina itu DAP, bila MCA bukan Cina sebab itu Lim Guan Eng jadi Ketua Menteri Pulau Pinang, maka mereka cakap habislah Cina dah ambik Pulau Pinang padahal (bekas Ketua Menteri) Tan Sri Dr Koh Tsu Koon tu bukan Cina, dia 'Jawa',” katanya.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Mohamad berkata, setiap keputusan kerajaan dibuat melalui proses mesyuarat Kabinet dan disertai semua wakil parti, baik Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Parti Keadilan Rakyat, DAP dan Amanah sendiri.

"Padahal kita dalam mesyuarat kabinet kita bercakap, kita berhujah, kita berbincang, bahkan hak kedudukan orang Melayu dan sebagainya tak disentuh,” tegasnya lagi.